Rust en herstel

Moet jij je pup nu verplichten tot rust? Je hebt tenslotte net gelezen dat ze tot wel 17 uur rust moeten hebben op een dag. Het antwoord zit tussen NEE en Ja in.

Alles is namelijk afhankelijk van je hond zijn energieniveau en de capaciteit om prikkels te verwerken. De ene pup is actiever dan de andere. Het belangrijkste is dat er een mooie balans is tussen activiteit, zowel mentaal als fysiek en rust. Ga jij je pup, die nog niet moe is dwingen tot slapen in zijn bench, dan kan dat zijn natuurlijk ritme gaan verstoren. Je pup zal dan nooit meer zelf tot rust kunnen komen, en telkens jouw begeleiding hiervoor nodig hebben.

Is je pup erg druk en twijfel je of hij nu moe is of onderprikkeld? Ga dan even na of alle behoefte zijn vervuld. Heeft je pup gegeten, heeft hij zijn behoefte gedaan, hebben jullie net wat spannends ondernomen, is hij mentaal genoeg uitgedaagd… Afhankelijk daarvan kun jij aanvoelen of hij overprikkeld is en niet tot rust kan komen daardoor of dat je pup zich verveelt en daarom kattenkwaad is gaan uitsteken.

Pin je dus niet vast aan de opgelegde hoeveelheid rust van 17uur. Onthou ook dat een afgematte hond geen rustige hond is. Meestal creƫer je door teveel te gaan ondernemen om je pup moe te maken net het omgekeerde. Je pup zal steeds vaker hypergedrag gaan vertonen en moeilijker tot rust komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *