Pijn en reactiviteit

Pijn en ongemak is een onderwerp die we te vaak uit de weg gaan. Trainers, dierenartsen en zelfs gedragstherapeuten leggen de focus te hard op het trainen van de hond bij gedragsproblemen. Hierbij verliezen ze het lijf van de hond uit het oog! Mijn hond speelt nog dus zal geen pijn hebben, mijn hond rent nog even hard …

Echter, honden hebben een hoge pijngrens, het tonen van pijn is een teken van zwakte en zullen honden zelden gaan tonen.

Pijn kan een complexe en veelvoorkomende oorzaak zijn van reactiviteit bij honden. Pijn kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals artritis, oude botbreuken, tandheelkundige problemen, interne aandoeningen, maar ook ongemak als jeuk door allergieën of een slechte stoelgang. Pijn bij honden is niet altijd gemakkelijk te herkennen, raadpleeg daarom je dierenarts of een fysiotherapeut voor honden.

Honden die pijn ervaren, kunnen geïrriteerd, boos of angstig worden en hierdoor een kortere lont hebben en sneller uitvallen. Een hond kan bijvoorbeeld agressief reageren op andere honden omdat hij bang is om pijn te krijgen, of hij kan agressief reageren op mensen die te dicht bij hem komen omdat hij bang is voor aanrakingen die pijnlijk kunnen zijn. Pijn kan ook leiden tot verhoogde stress en angst bij honden, wat kan leiden tot gedragsproblemen zoals reactiviteit en agressie.

Wees dus alert op tekenen van pijn of ongemakken bij je hond. Signalen die kunnen duiden op pijn bij een hond zijn onder meer kreupelheid, moeite met opstaan, traplopen, verminderde eetlust, veranderingen in houding of gedrag, of zelfs het vermijden van aanrakingen op bepaalde plekken. Bij allergieën let je op vaak likken, krabben, een slechte stoelgang, winderigheid…

Het bestrijden van pijn en ongemak kan er voor zorgen dat je hond minder fel zal reageren en rustiger gedrag gaat vertonen.

De eerste stap bij gedragsveranderingen is altijd het uitsluiten van pijn en ongemakken bij je hond. Je hond zal minder goede leerervaringen opdoen als zijn lijf uit balans is.