Wat zijn overlevingstechnieken

Overleven zit in ieder van ons!

Als we spreken over overlevingstechnieken dan hebben we het over de manier waarop je hond omgaat met de stress bij het zien van de enge prikkel. Het een manier van omgaan met stress door de hond, zich veilig stellen, overleven. Dit is per individu verschillend en kan per hond er ook anders uitzien. De hond heeft vier overleving strategieën om in te zetten. Vechten/fight is wel het herkenbaarste, het gek doen of clownen is voor vele nog een onbekende en misbegrepen item. We hadden het in de vorige les hier al kort over.

De vier overlevingstechnieken van de hond zijn:

Bevriezen

Vluchten (vermijden)

Vechten

Gek doen (fiddle about)

Ik bespreek ieder apart kort in deze les.

Bevriezen

Gaat je hond wel eens plat op de grond liggen of zitten. Ineens stilstaan en niet meer verder willen lopen. Niet links of rechts willen. We noemen dit bevriezen.

Deze copingstijl levert vaak niet veel op. De andere prikkel nadert gewoon en komt zelfs steeds dichterbij. Vaak springt je hond ineens op als de prikkel voorbij is. Dit zorgt voor de begeleider de minste problemen, en wordt vaak misbegrepen.

Vluchten (vermijden)

Vermijden is een hele slimme copingstijl. Denk aan kop afwenden of lichaam afwenden. Vaak zijn dit de subtiele signalen die gemist worden door de eigenaar. Honden zijn van nature conflictvermijdende dieren, indien ze daar de kans toe krijgen.

Vermijden, is aangelijnd ook moeilijk uitvoerbaar voor de hond. Doordat we vaak met te korte lijnen wandelen, recht op een andere hond aflopen… kan je hond vermijding als copingstrategie gewoonweg niet inzetten. Er rest dan nog de FIGHT.

Deze goede gewoontes gaan ervoor zorgen dat het uitvalgedrag kan uitdoven:

  • Loop nooit recht op een vreemde hond of persoon af. Zie je iemand aankomen vergroot dan tijdig je
    afstand. Recht op iemand af lopen komt bedreigend over en spanning neemt toe.

  • Bochtjes lopen om de prikkel, curven noem ik dit ook wel eens. Dit is direct en natuurlijk honden gedrag. Denk aan, het oversteken van de straat ,
    afstand nemen etc…. Loopt nooit recht met je hond op iemand af.

  • Hou altijd de voor jouw hond veilige afstand aan. Dit is de afstand vanaf waar de hond zich neutraal
    of goed voelt naar een prikkel toe. De hond geeft vanaf die afstand dus geen reactie naar de prikkel.

  • Reageert je hond op bepaalde visuele prikkel zorg dan dat je het zicht beperkt door achter een auto
    te staan of bijvoorbeeld een muurtje. Dit helpt de hond ontspannen

De hond leren in moeilijk situaties “vermijden” in te zetten is een slimme zet! Dit doen we door de ”keer om” aan te leren, deze oefeningen kun je later in deze cursus terug vinden. Het is een van de belangrijkste life skills om in te zetten bij reactiviteit.

Vechten

Dit is wel de meest bekende. Hieronder vallen het uitvallen, bijten, grommen, snappen enzovoorts. Heel effectief voor de hond en super zelfbelonend. Als ik blaf/grom dan verdwijnt de andere hond of wordt de afstand gegarandeerd.

Gek doen (fiddle about)

De minst bekende is Fiddle about. Dit zijn vaak honden die spel of gek doen inzetten in moeilijk situaties. Denk aan hard rondrennen met zo’n knijpkontje, met van die gekke sprongen naar links en naar rechts. Vaak ook niet erg effectief, omdat de andere hond of mee komt spelen of de hond achterna gaat. Het is een soort de “clown” uithangen om de spanning te doorbreken.

Dit ziet eruit als een spelboog, maar Chayton vindt de situatie spannend. Dit zie je oa aan de strakke mondhoeken en gespannen houding.

Bekijk eens even welke coping techniek jouw hond inzet?

Beantwoordt deze vragen voor jezelf even.

  • Wat is de juiste afstand tot de prikkel voor je hond?
  • Op welke afstand van een prikkel kun je nog contact maken?
  • Welke copingstrategie zet je hond in? En is deze in alle situatie dezelfde?