Wanneer wandel je het best

Naast waar je het best zou wandelen is er nog een belangrijk iets om mee rekening te houden, namelijk tijd. Tijd? Hoezo dan zul je vast denken. In deze les wordt dit vast duidelijk! En kun je al enkele puzzelstukken plaatsen in de reactiviteitspuzzel van je hond.

Schuine blikken en onbegrip

Iedereen vindt wel iets van je reactieve hond. Als je hond uitvalt naar andere honden, mensen of verkeer krijg je vaak vervelende opmerkingen, krijg je verwijtende blikken en goedbedoelde adviezen tijdens de dagelijkse wandeling. Je voelt je vaak helemaal alleen staan in een wereld waarin iedereen een probleemloze hond lijkt te hebben. Hier zitten we allemaal in hetzelfde schuitje, en hoor je herkenbare dingen en krijg je tips hoe je de wandeling zo aangenaam mogelijk voor jezelf en je hond kunt laten verlopen. Je voelt je niet meer alleen! We zijn er om elkaar te helpen. Leg adviezen en commentaren, ook goedbedoelde naast je neer.

Het tijdstip

Wat je ook kiest zowel bos of woonwijk of een heide, er is vast wel een rustig moment. Vermijd bv het bos bij mooi weer en in het weekend, de kans is groot dat er honden loslopen en het stikt van de wandelaars en fietsers.

Kies een tijdstip waarvan je weet dat er op dat ogenblik de minste prikkels zijn voor je hond. Het is ook per hond anders wat als een prikkelarm gebied wordt aangezien of welke prikkels je best kan vermijden. Kijk dus eens goed naar je hond tijdens je wandeling, en probeer helder te krijgen waar hij opgewonden van wordt. Ga eens op de bizarste tijdstippen wandelen bv;

  • Tussen 18-20h zit heel België aan de eettafel
  • Heel vroeg in de ochtend
  • Regenachtige dagen
  • Werkuren en werkdagen
  • ….

Beantwoord deze vragen,

  • Wanneer is in jullie omgeving spits uur
  • Wanneer is het rustig in het bos
  • Kun je voor het werk, in alle rust misschien door de wijk wandelen.

Welke aanpassingen ga je maken zodat je het uitvallen kunt reduceren? Management is een heel belangrijk onderdeel om dit traject tot een goed eind te kunnen brengen.