Waarom moeten we gaan managen?

In de vorige lessen bespraken we de stress-emmer, welk effect stress heeft op je hond, en hoe je dit door simpele aanpassingen kunt voorkomen door management in te zetten. Waarom is dit nu zo belangrijk?

Wat maak management zo belangrijk

Management is een heel belangrijk onderdeel van je training. Het is belangrijk dat je de komende weken, ervoor zorgt dat het uitvallen van bv 5 x naar 2 x gaat of zelfs naar 0.

Maar waarom? Dit om alle negatieve associaties te laten uitdoven en de stress-emmer te ledigen. Er moet als het ware ruimte worden gemaakt in het hoofd van je hond voordat je nieuw gedrag kunt gaan aanleren.

Management gaat ervoor zorgen dat je door middel van prikkelarm te gaan wandelen, de stress in het lijf van je hond zo laag mogelijk gaat houden. Hierdoor krijgt je hond positieve ervaringen die er weer op hun beurt voor gaan zorgen dat je hond niet meer zal gaan reageren op iedere prikkel. Deze prikkelarme omgevingen zorgen ook dat je de life skills goed kunt oefenen. Doordat je hond niet constant bezig is met de prikkels die hij wel of niet kan tegenkomen, kun je weer beter contact maken met hem. Er is weer ruimte in zijn kopje om met je bezig te zijn!

Wees kritisch en kies bewust

We gaan iedere wandeling vanaf nu heel kritisch bekijken. Bekijk alle aspecten van de wandelomgeving die hieronder worden opgesomd en reflecteer het naar jullie situatie. En maak de juiste aanpassingen!

  • Waar
  • Waarom
  • Wanneer

We kunnen weer enkele puzzelstukken gaan plaatsen,

Hieronder combineren we nu alle lessen zodat we de ideale setting kunnen ontwerpen om in te wandelen.

Wanneer:

  • Vermijd spitsuur in je woonwijk, ga eens wat later wandeling rond etenstijd bv of heel vroeg in de ochtend. Het vraagt wat inspanning, maar je doet er je hond en stiekem jezelf enorm veel plezier mee. 

Waar:

  • Heeft je hond al negatieve associaties met de wandelomgeving in jullie woonwijk, ga dan in het bos wandelen of in een ander stuk wijk. Best pak je hiervoor de wagen. Zo bouwt je hond al geen stress op.

  • Reageert je hond op wild, vermijd dan bos, en ga bv eens op een verlaten industrieterrein lopen, of op een parking van een winkelcentrum na sluitingstijd.

Waarom:

  • Bedenk even waarom je gaat wandelen? Voor jezelf of voor je hond? Of beide? En pas je wandeling hierop aan

Hoe begint je wandeling? De start van de wandeling bepaald al een groot deel hoe de rest zal verlopen. Heeft je hond all stress bij het zien aandoen van je schoenen? Maak dan eerst de hond klaar, zo maak je het voorspelbaar wat er gaat gebeuren.

  • Jut de hond niet op: geen GA JE MEEEEEEEE.

Je hond kan hierdoor al opwinding ervaren.

TIP: Een rustige wandeling begint dus al in huis. Trek je hond je als het ware door de deur. Ga dan eerst al hiermee aan de slag.
Strooi bv een hand vol voertjes uit de deur, laat je hond deze opsnuffelen, dan weer een handje voer naar binnen strooien, herhaal dit zolang als nodig. Dit zorgt ervoor dat je niet door de deur getrokken wordt. Of misschien geeft de wagen al heel veel stress en spanning? Je moet dan echt eerst hier echt mee gaan trainen, als je hier nood aan hebt, kun je steeds een privéles boeken. Bespreek dit zeker met me.