Waar komt uitvalgedrag vandaan?

Hoe ontstaat uitvalgedrag?

In de vorige les hebben we besproken wat reactiviteit bij je hond nu eigenlijk is, in deze les gaan we kijken waar de oorsprong zou kunnen liggen. Meestal kunnen we alleen maar gissen en proberen te achterhalen waar en hoe en wat er is gebeurd. Reactiviteit komt niet plots, zoals er vele zeggen, het sluipt er als het ware in. Vaak ga je het pas opmerken als je er zelf hinder van ondervindt op je wandeling. Echter heeft je hond gedurende een lange tijd allerlei kleine signalen laten zien aan je dat hij bepaalde situaties eigenlijk best eng vond. Maar die niet zijn opgepikt door de begeleider. Je hond is dan alsmaar feller en harder gaan reageren.

We sommen enkele reden op waar het gedrag zijn oorsprong kan gevonden hebben. Dit hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Onder deze les vind je enkele opdrachten. Werk deze uit en sta er even bij stil, zodat je een beter beeld krijgt op je hond en waar de reactiviteit vandaan komt of wat een uitval triggert.

Wat ligt er aan de basis van het uitval gedrag.

  • Je pup heeft misschien door wild spel met andere hond pijn ervaren en het onaangenaam ervaren.
  • We hebben onbewust over gesocialiseerd

Te veel prikkels zonder tijd om deze te verwerken, of als pup naar iedere mens of hond laten gaan. Ineens ga je dit beginnen te beperken en raken ze gefrustreerd.

  • Negatieve associaties 

Hij heeft zich misschien pijn gedaan door in de lijn te rennen om naar een hond te willen rennen.

  • Trauma

Misschien is hij wel al eens aangevallen, aangereden of verschrokken door een mountainbiker die langs zoefde aan hoge snelheid.

  • Pijn

Er spelen lichamelijke ongemakken. Zeker bij plots gedragsverandering is de eerste stap een medische check-up. Niet alleen maar naar de dierenarts maar ook bv eens naar de osteopaat. Door pijn zit de stress-emmer constant vol, en raakt je hond meteen overstuur bij de minste prikkel. Denk hierbij ook aan eventuele allergie├źn. Zie module, de link tussen pijn en reactiviteit.

  • Invloed van de begeleider

Misschien corrigeer je hard, of mopper je vaak, en leg je zo veel druk op de hond als je hond eerder al eens uitviel. De hond kan dus de wandeling op zich niet positief ervaren. Je hond gaat zo andere honden als iets negatiefs ervaren en koppelen aan de correctie die hij telkens opnieuw krijgt bij het zien van een hond bv.

Er zijn zeker meer redenen hoe dit gedrag kan ontstaan, dit zijn in ieder geval de meest voorkomende.

Denk even bewust na over je handelingen en beantwoord deze vragen voor jezelf,

  • Hoe is je reactie voor tijdens en na het uitvallen? En hoe is het herstel van je hond?
  • Hoe verloopt de rest van je wandeling los van een uitval of reactie.

  • Zou je hond pijn kunnen hebben?

  • Hoe verloopt de dagstructuur, waar en hoe wandel je? Is de balans tussen fysieke en mentale uitdaging in balans?

Reactieve Rovers: Probeer deze vragen even op te lossen en mee te brengen naar de eerste les of stel ze tijdens je zoom sessie.