Je herkent het vast wel, je loopt met je hond en het voelt alsof je totaal geen idee hebt wat je eigenlijk aan het doen bent? Er staat constant spanning op de lijn, de hond zwiert van links naar rechts en je raakt helemaal het noorden kwijt. Daar sta je dan mooi met het juiste tuig en lange lijn! Wat nu?! Wat doe je verkeerd en waarom zit je constant met die lijn in de knoop? Wat doe je met de lijn als er een tegenligger is?
Nu dat je weet welke de juiste uitrusting is om ontspannen te kunnen wandelen, moeten we ook natuurlijk nog die lange lijn weten te hanteren. In deze les gaan we over de juiste technieken die het wandelen nog net dat tikkeltje aangenamer maken.
Het belangrijkste om te onthouden is, is dat je de lijn NOOIT rond je hand of pols gaat wikkelen! Als je hond enorm in de lijn zou schieten kun je je pols makkelijk breken! Opgepast dus! Om die reden gebruiken we een heupgordel om je lijn op vast te haken. Zo hoef jij je geen zorgen te maken dat de lijn uit je handen zou kunnen glippen, en zou gevaarlijke situaties kunt voorkomen.
De methode die we hanteren om te wandelen met een lange lijn, noemen we BAT*
De BAT (Behavior Adjustment Training) methode is een trainingsmethode die gericht is op het aanpassen van het gedrag van een hond door middel van positieve bekrachtiging en het creëren van rustige, veilige en positieve interacties tussen de hond en zijn omgeving. Het gebruik van lange lijnen kan een nuttige tool zijn bij het trainen van een hond volgens de BAT-methode. We gaan er in de volgende modules uitvoerig op in. Voor nu onthoud je dat, door deze lijntechnieken te gebruiken tijdens het wandelen met een lange lijn volgens de BAT-methode, ken je jouw hond helpen zich op zijn gemak te voelen en te leren hoe hij op een rustige en positieve manier kan reageren op zijn omgeving.
We gaan als eerste een goede stevige lijn gebruiken, liefst een Biothane lijn, van een 5 tal meter en een heupgordel. Het uiteinde van de lijn klik je vast met een stevige musketon (as Adventure of Decathlon te koop) op de heupgordel, beide handen zitten altijd op de riem. Zo hoef je niet te piekeren dat de lijn uit je handen kan glippen! Dit hebben we in de vorige module uitvoerig besproken. Veiligheid eerst!
Nog geen lijn? Deze vind je in onze webshop!
Wandelen met een lange lijn vergt wel wat oefening! Een lange lijn is voor een leek vaak een heel gedoe.
Hou haal jij nu de lijn in als je een straat moet oversteken of er iemand op jullie pad komt?
Allereerst, GÉÉN rondjes maken en zeker niet om je hand of pols wikkelen. Je maakt het best 8tjes, net zoals een brandweerman de brandslang op rolt of je de tuin slang op zou rollen. Hierdoor raakt je lijn niet in een knoop en kan je deze makkelijk laten vieren indien nodig.
Om de pols wikkelen kan ervoor zorgen dat wanneer je hond extreem zou trekken of uitvallen je jouw pols kan breken. Doe dit dus niet! Om deze reden gebruiken we een heupgordel om ervoor te zorgen dat je steeds controle hebt over je hond en de lijn niet uit je handen kan glippen. Dit zorgt voor een groter veiligheidsgevoel bij jouw waardoor jij dit ook gaat uitstralen naar je hond toe.
Een lachende lijn is een blije hond. Wat bedoel ik hier nu mee? Een lachende lijn is een lijn die ontspannen hangt, er zit geen spanning op.
De lijn maakt een smiley en hangt dus los door. Daarmee bedoel ik: de lus is van de grond, maar niet strak. De lijn hangt ontspannen.
De lijn sleept niet over de grond, staat niet gespannen, maar hangt los door. Hierdoor ervaart de hond geen druk en verloopt het wandelen ontspannen. Je moet misschien ook je wandel snelheid aanpassen aan je hond. Wij wandelen vaak te traag voor onze viervoeters waardoor er spanning op de lijn ontstaat. Eens je hond heeft geleerd hoe deze zonder spanning aan de lijn moet lopen kun je weer werken aan het tempo te verlagen.
Nu kan het zo zijn dat je heerlijk met je hond aan de wandel bent en er een stoeprand, weg, andere hond, fietser of een andere prikkel aan komt. Dan wil je je hond waarschijnlijk wat dichter bij je hebben, voor de veiligheid.
Wat nu, als je ondanks je goed hebt nagedacht over de wandelomgeving, je plots toch geconfronteerd wordt met de trigger van je hond. Sla niet in paniek.
Je hond valt uit! Op dit moment, hoe confronterend ook, kun je niet anders dan de situatie uitzitten. Zorg dat je stevig staat!
Sta met je benen iets uit elkaar, je ellebogen in je zij, hoe verder je armen van je lijf hoe instabieler je staat. Nagel je voeten aan de grond als het ware! Sta er!!! En verroer geen millimeter meer mee als je hond uitvalt! Iedere cm die jij met je hond meebeweegt, geeft hem een bevestiging en ruimte om nog dichter bij die enge prikkel te komen, maar zorgt ook voor onduidelijkheid en frustratie. Neem je hond zsm mee UIT de situatie, ook al moet je je hond op dit moment meetrekken! Ga zo ver als kan uit de situatie, krijg je op een bepaald moment terug de aandacht van je hond, beloon hem dan! Blijf even ter plaatsen en strooi wat lekkers op de grond. Dit zorgt ervoor dat alle spanning kan zakken, bij je hond maar ook bij jezelf.
Dit zetten we in als je hond te gefixeerd is op een prikkel, en je wilt toch graag zijn aandacht om hem uit de situatie te halen.
Je maakt als het ware grote halen met je handen over de lijn, wiebelt er wat mee, waardoor er een grote vibratie op de lijn komt te staan. Je wilt hiermee de hond aanmoedigen om naar je toe te komen. Op het moment dat je het contact met je maakt loop je de andere kant op en roep je enthousiast.
Als overpakken niet werkt, ga je hengelen. Bij deze techniek ga je heen en weer bewegen en proberen om zo de aandacht van je hond te grijpen door in zijn gezichtsveld te komen. Je stapt dus van links naar rechts achter je hond door naar voren in zijn gezichtsveld. Je kunt ook voor je hond inlopen terwijl je de lijn inkort, en je hond mee uit de situatie nemen.
Droog oefenen met de lijn
Gebruik een lijn van 5 meter om mee te oefenen.
Technieken thuis te oefenen voor je op pad vertrekt
Dit is zijn de eerste stappen. Het kost enige tijd om dit onder de knie te krijgen en vergeef jezelf als je een paar keer in de knoop zit. Over enkele weken is dit iets waar je niet meer over na hoeft te denken. Net als leren fietsen.
We zitten door het eerste deel, en bovendien je basis van de cursus. In de volgende lessen krijg je inzicht waarom jij niet verder raakt in je training of waarom je hond steeds maar blijft trekken of uitvallen. Nu kunnen we er echt aan beginnen!