Snuffel

In deze les gaan we aan de slag met het aanleren van de Snuffel of Feestje

Doel: Snuffelen op commando

De snuffel is een oefening waarbij je de hond op commando kan laten snuffelen, dit is heel handig als je bv in een moeilijke situatie terecht komt. Doordat je hond met zijn snoet naar de grond gaat, doorbreek je de fixatie en kan je hem afleiden van een naderende prikkel. Het moet bijna een reflex worden, oefen deze oefening dus echt iedere dag 3X 5 min

Het aanleren van de snuffel kan niet alleen helpen om je hond af te leiden van de trigger, maar kan ook helpen bij het verbeteren van de concentratie en het verminderen van stress en angst. Zorg ervoor dat je altijd geduldig blijft tijdens het trainen, en stop meteen als je hond te gestrest lijkt.

Het doel van de snuffel is dat je deze kunt gaan inzetten in de buurt van triggers. Je hond leert dat de trigger van weinig belang is en de beloning om met je bezig te zijn groter is! Ook kan de snuffel helpen om in een moeilijke situatie een uitval te voorkomen. In een situatie waar er plots een hond opduikt bv.

Je gaat eerst aan de slag met het aanleren van de snuffel in een prikkelarme omgeving. Het gevaar schuilt er namelijk in dat bij het verkeerd uitvoeren van de oefening rondom een trigger, de hond voer kan gaan associëren met de trigger en dat de oefening dan een voorbode kan worden voor iets heel engs! Pas hier dus mee op. Timing is heel belangrijk. Zit je hond al in een fixatie zet je de snuffel nooit in!

Je hond merkt de prikkel op, maar vertoont nog geen stress signalen. Je neemt afstand, steekt de straat over, stapt in de bosjes. Nu zet je de snuffel in, de snuffel gebruik je dus om een uitval te voorkomen en de focus te verleggen.

Benodigdheden voor het aanleren van de Snuffel

  • Hond 🙂
  • voertjes
  • Prikkelarme veilige omgeving

Ready set go!

Stap 1

  • Roep je hond bij
  • Wanneer je zijn aandacht hebt, strooi je een handvol mini voertjes op de grond

Doe dit 10 x snel achter elkaar

Stap 2

  • Herhaal bovenstaande stappen
  • Maar nu beweeg je weg van je hond, kijk of je hond uit zichzelf naar je toekomt of kijkt
  • Indien niet dan help je hem, roep je hond of maak een attentie signaal
  • Strooi weer een handvol mini voertjes
  • Herhaal dit 10x, zonder cue in de beginfase

Het doel is dat wanneer jij je cue geeft, je hond automatisch naar de grond gaat met zijn snuit. Dan strooi jij pas je voer!

Stap 3

Merk je na een tijd dat je hond dit spel al doorheeft, ga je er de snuffel, zoek of feestje aan koppelen. Je zegt je cue, en als je ziet dat je hond meteen aandacht heeft voor je zit de oefening er goed in! Herhaal dit eerst in huis, dan in je tuin en dan pas je het toe op je wandeling.

AAN DE SLAG DAN MAAR!

TIP: Vraag de snuffel eens random tijdens je wandeling!