Lijn

De juiste uitrusting

Naast een goed tuig voor je hond en een goede heupgordel voor jezelf, is er ook nog de lijn. Stap om het even welke dierenspeciaalzaak binnen en de overvloed aan lijnen komt je tegemoet! Korte lijnen, lange lijnen, jachtlijnen, lederen lijnen, nylon lijnen, Biothane lijnen, er is voor iedereen wat wils.

Onze favoriet is uiteraard onze eigen Biothane lijn, die je kan bestellen in onze webshop. (Klik op het woord om meteen naar de shop te gaan.)

Als het gaat om de geschikte lengte adviseer ik een lijn van maximaal 5 meter, het liefst vervaardigd dus uit Biothane. Kies je voor een verstelbare lijn kun je deze ook altijd inkorten voor bv stadswandelingen of een bezoek aan de dierenarts.

Biothane is een uitstekende vervanger voor leer en nylon. Het bestaat uit een laag sterke nylon band met een beschermend laag kunststof. De kunststof laag is gekleurd en maakt Biothane net zo trendy en aantrekkelijk.

Biothane lijn van Shop2cord

Voordelen van Biothane

 • Duurzaam en sterk, scheurt niet, bij normaal gebruik.¬†( Het is natuurlijk¬† niet bestand tegen honden die op hun riem knagen, of als de lijn ergens langs schaaft met scherpe delen, of knel komt te zitten.)
 • Neemt geen vocht op, schimmelt niet
 • Blijft flexibel bij koud weer
 • Uiterst kleurvast en vormstabiel, rekt niet
 • Geen onderhoud – makkelijk te reinigen met water
 • Bijna geen slijtage
 • In veel trendy kleuren beschikbaar en dus makkelijk te matchen met halsband of tuig.
 • VEGAN
Chayton met Y-tuig en lange biothane lijn. De lijnen zijn te bestellen bij mij.

Waarom kiezen voor een 5 meter lijn

Wandelen met een lange lijn zorgt ervoor dat je hond optimaal gebruik kan maken van de ruimte waarin hij zich beweegt. Waar een korte lijn, van 1.5m bv, een grote belemmering geeft in het uiten van communicatie, bv wegdraaien, ruimte nemen van een enge prikkel, geeft de lange lijn deze ruimte wel. Het zorgt er ook voor dat er minder spanning op de lijn staat. Door deze ruimte krijgt de hond meer het gevoel van zelfcontrole, dit gevoel zorgt er weer voor dat je hond minder spanning ervaart en op je kan vertrouwen als begeleider.

Aan een lange lijn kan de hond dus in vrijheid wat snuffelen, rondkijken en de wereld onderzoeken. Via de lijn is er wel een voortdurend contact met de begeleider en dat geeft de hond een veilig gevoel. Als er nu iets is, waar de hond niet naar toe mag, dan kan jij subtiel, maar duidelijk de druk op de riem vergroten, de hond afremmen en tot stilstand brengen d.m.v. een slowstop, die we verderop in de lessen ook nog zullen bespreken. In de ideale situatie zal de hond ervaren dat er een grens is, stopt en kijkt nog even naar het object waar hij naartoe op weg was, kijkt om naar de begeleider, de riem wordt weer slap en begeleider en hond kunnen verder lopen, evt. met een tijdelijke korter vastgehouden riem. Of de begeleider trekt de aandacht van de hond met een attentie signaal, loopt zelf in de riem naar de hond toe en lokt hem mee, eventueel met een voertje, weg van de situatie.

Al deze technieken worden verduidelijkt in de volgende modules en lessen.

Door met een lange lijn te lopen is er meer ruimte voor ontspanning ontspannen en om te communiceren, ook leert de hond heel goed de grenzen kennen en accepteren. Dus als het naast een drukke straat nodig is aan een korte lijn te lopen, accepteert hij dat ook. Hij leert dat hij vrij mag snuffelen en onderzoeken als het kan en dat er ook situaties zijn dat het even niet kan. Jij helpt hem beslissingen te nemen, grenzen te leren kennen en gevaar te omzeilen en toch mag de hond doen wat hij het liefste doet: snuffelen en onderzoeken. Dit is alles wordt beperkt wanneer jij zou gebruik maken van bv een 1,5 m lijn.

Wandelen aan een 5 meter lijn maakt de wandeling leuk voor beide partijen en komt de hond aan zijn noodzakelijke portie indrukken en ervaringen, zelfs als hij aan de lijn loopt! Daardoor zal je hond tijdens het wandelen minder aanlopen tegen beperking en daardoor minder gefrustreerd raken, minder gaan uitvallen en minder in de lijn lopen.

Wandelen met een lange lijn vergt voor de begeleider wel wat oefening. In de volgende les leg ik je alvast enkele technieken uit. Je kan via de ingevoegde link enkele Youtube filmpjes bekijken. In de volgende les gaan we hier dieper op in.

Onderstaande knop brengt je naar onze biothane lijnen in de shop. Deze zijn te ontwerpen naar keuze, in alle gewenste lengte en diverse kleuren. Stuur gerust een mailtje voor de juiste prijzen.

Hoe leer jij je hond lopen aan een lange lijn

Hier zijn enkele lijntechnieken die je kunt gebruiken bij het wandelen met een lange lijn.

 1. Laat de hond wennen aan de lange lijn door hem eraan te laten snuffelen.
 2. Het ideaalste is te gaan oefenen met de lijn in je achtertuin. Deze omgeving is voor de hond veilig en vaak prikkelarm. Of rij met de wagen naar een groot open weiland waarvan je weet dat daar geen triggers zijn waarop je hond zou kunnen reageren.
 3. Geef de hond voldoende ruimte om te bewegen. Laat de lijn losjes hangen en houd hem niet strak. Volg je hond zodat er geen spanning op de lijn ontstaat.
 4. Iedere keer dat je hond uit zichzelf aandacht voor je heeft prijs je hem de hemel in! Help hem eventueel door zijn naam te zeggen of een attentie signaal te maken. Een attentie signaal is bv een fluitsignaal, kusgeluid, een woordje om je hond zijn aandacht te trekken.
 5. Als de hond begint te trekken of te reageren op iets in zijn omgeving, stop dan met lopen en wacht tot de hond kalmeert of loopt de andere richting uit. Geef de hond de ruimte om te verkennen, maar houd de lijn losjes vast zodat je nog steeds controle hebt. Komt je hond mee dan prijs je hem weer en volg je hem weer met een ontspannen lijn.
 6. Als de hond kalmeert of aandacht voor je heeft, moedig hem dan aan om naar je toe te komen en hem te belonen met lekkere snacks.
 7. In een verder stadium ( na de groepslessen) ga je dit toepassen terwijl je de hond introduceert aan nieuwe omgevingen en situaties, waarbij je de hond steeds meer controle geeft over de lijn terwijl hij zich aanpast aan zijn omgeving.

Door deze lijntechnieken te gebruiken tijdens het wandelen met een lange lijn, kun je je hond helpen zich op zijn gemak te voelen en te leren hoe hij op een rustige en positieve manier kan reageren op zijn omgeving. Het is belangrijk om geduld te hebben en de training in kleine stapjes te doen, waarbij je de hond altijd beloont voor gewenst gedrag. Je hond maakt hierbij positieve associaties met de omgeving en de triggers.