Waardevolle tips voor bij het wandelen

1. Wat doe je in de ideale setting in het passeren van andere honden?

Als eerste is het goed je te realiseren dat onze voetpaden vaak veel te smal zijn, en dat we vaak stug doorzetten en recht op andere honden afstappen. Honden curven van nature bij een kennismaking. Curven is met een bocht rond een andere hond gaan. Dat recht op recht op elkaar aflopen ervaren honden erg bedreigend. Ze kijken elkaar dan recht in de ogen. Door het tuig of de halsband kunnen ze moeilijk signalen afgeven en vervolgens zet jij ook nog druk op de lijn. Een behoorlijk gespannen situatie. Wat kan je wel doen?

1. In een bochtje lopen

Dit zorgt ervoor dat het als minder bedreigend wordt opgepakt door beide honden en het geheel meer ontspannen zal verlopen.

2. Weglopen

Dit is een hele krachtige. Je kan altijd weglopen uit de situatie.

3. Parallel lopen

Ook deze is vaak inzetbaar. Je kunt namelijk ook bijna altijd gaan oplopen met elkaar. Dus zorgen dat de neuzen dezelfde richting uit staan en dan langs elkaar op geruime afstand met elkaar dezelfde richting in lopen.

   4. Een object er tussenin plaatsen

Wanneer je een auto, bosjes of iets anders tussen jou en de andere hond kan plaatsen, worden de honden opgesplitst, wat vaak direct de spanning doet verminderen. Je haalt op deze manier het frontale er vanaf.

5. Overlevingsmanier en trucjes inzetten

Denk aan snuffel, keer-om, feestje, abc-methode, lijn inkorten

6. Afstand even groot houden

Je draait je voeten open, gaat haaks op de prikkel staan (op grote afstand) en laat de hond kijken. Belangrijk dat de prikkel dan op gelijke afstand blijft van jou en je hond.

Wat als er PLOTSELING een andere voor je neus staat?

2. Wat doe je als er plotseling een andere hond voor je neus staat?

Bekijk dan eens of dit wel een handige plek is om nu met je hond te wandelen? In de fase en het leerproces waar we nu in zitten is het beter om op andere plekken te gaan wandelen. Deze plek is eigenlijk nog te moeilijk is voor je hond.

Je kan ALTIJD afstand vergroten, ook in plotselinge situaties.

Wat voornamelijk de belangrijkste overleving is bij dit soort plotselinge situaties, is dat je direct je (goed geoefende) overlevingsmanieren en trucjes inzet. Waarom? Om de stress-emmer zo laag mogelijk te houden en ervoor te zorgen dat de emmer niet overstroomt en je hond in ieder geval geen negatieve leerervaring op doet en je met het inzetten van de life skills een uitval kunt voorkomen!

Juist voor die plotselinge situaties is het zo belangrijk om de hond laag in de stress- emmer te hebben, want dan heb je nog enigszins kans om de hond uit de situatie te halen. Maar wanneer je hond al helemaal in het rode staat, dan kan je het in een plotselinge situatie echt vergeten.

Nu valt mijn hond uit, wat doe ik?

Je hebt overal rekening mee gehouden. Wandelt op andere plekken, andere tijden, andere lijnvoering, je leest je hond beter en dan tóch sta je ineens oog in oog met een andere hond en jouw hond gaat tekeer. Wat nu?

  • Zorg dat je stevig staat
  • Buig licht je knieën
  • Hou je ellebogen aan je lijf
  • Maak een blokje van je schouder – elleboog
  • Sta stevig
  • Trek hem in dit geval mee en vergroot de afstand
  • Heb je zoveel afstand gecreëerd, zodat je weer de aandacht kunt vragen, dan beloon je de hond hiervoor.

Pak je de hond mee en laat je deze even snuffelen aan de hand van een oefening. Feestje, zoek etc… Bekijk de situatie even, wat is er gebeurd en hoe kan je dit de volgende keer voorkomen.

Hou rekening met de persoonlijke zone

Het interessante hieraan is dat je helder krijgt op welke afstand jouw hond reageert op andere honden/prikkels. En hier in de toekomst rekening mee gaat houden. Denk aan de BAT zones.

Met behulp van deze zones kan je een oefensessie zelf in scene gaan zetten. En dan de veiligheid voor je hond waarborgen.

   Wat voor de hond ook een wereld van verschil is is of de hond zelf naar een prikkel toe mag lopen of dat de prikkel naar hem toe komt.

Vaak geeft het zelf naar de prikkel toelopen meer controle aan de hond, dan wanneer er een andere hond naar jouw hond toekomt wat minder controle geeft.

Het organiseren van een oefensessie kan een hele fijne manier zijn om je hond gedoseerd te gaan aanleren (met gecontroleerde prikkels) dat andere honden niet zo spannend zijn als die tot nu toe dacht.

Ga je zelf aan de slag zorg dan dat je sessie voldoet aan de voorwaarden.

Voorwaarden 

1. Zorg voor een ruime en rustige locatie

2. Zorg voor (overdreven) afstand tussen beide honden

3. Werk met het tuig en de lange lijn

4. Oefen met een hond en begeleider die zelf heel rustig zijn

5. Bij de eerste stress-signalen geef je je hond de slow-stop

7. Zodra de hond enige vorm van stress vertoont, vergroot je de afstand meteen

8. Het idee is dat de afstand vergroten (=opluchting. Ik hoef niets met die prikkel) belonend genoeg is. Wil je de beloning versterken kan je eventueel markeren met een voertje.

9. Je leert de hond op deze manier een andere keuze te maken en dat jij oog hebt voor zijn emotionele toestand.

10.Is je hond niet voergericht, kan je ook een speeltje inzetten op de plek waar je anders voer in zou zetten. Maar wellicht is de afstand te klein tot de prikkel of de context waarin je traint of wandelt te spannend.

Je leert de hond op deze manier kiezen om uit de situatie te lopen als die het te moeilijk vindt. Je wil dat de hond een betere keus leert maken. Hoogstwaarschijnlijk zijn in het verleden bepaalde kleine signalen niet goed opgepakt. De hond heeft op die manier een andere strategie moeten vinden om met jou te communiceren.

Jouw hond hoeft absoluut niet met iedereen vrienden te zijn. Of met iedereen leuk te snuffelen. Maar dat wil ook niet zeggen dat je hond dan iedereen aan (of uit) moet blaffen. In stilte een andere hond passeren zou mijns inziens voor iedere hond uiteindelijk haalbaar mogen zijn. Niet vanzelf, maar met de nodige oefening absoluut wel! Ik zeg altijd creëer 10 leuke hondenvrienden voor jouw hond, met hetzelfde energieniveau, met bewuste baasjes. De rest van de honden mag je links laten liggen.

Proficiat! You have made it! Ik ga je nu snel zien tijdens de zoomsessie`s en de live groepslessen! Heb jij vragen of twijfels, zet ze dan zeker naar me door! Ik zie ook graag video`s van trainingssessie’s voorbij komen!