Ontspannen wandelen begint met de juiste uitrusting. In een van de volgende modules gaan we de uitrusting dan ook bespreken.
Wat is er verder nog belangrijk om zo ontspannen mogelijk te wandelen?
Ontspannen gaan wandelen, begint al bij de voordeur. Bij sommige honden begint dat al eerder, namelijk in huis, zeker bij honden die al buitengewoon enthousiast reageren bij het zien van de lijn bv. De spanning die zich hier opbouwt, pak je mee op je wandeling. Denk even terug aan de stress-emmer en trigger stacking.
Je geeft je hond best een half uurtje vooraf geen prikkels meer, eventueel kan hij even snuffelen in zijn snuffelmat, lickimat, of even lekker kauwen. Ga zeker niet enthousiast en met een hoge stem je hond opjutten ”GA JE MEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE” dit is iets wat we onbewust toch heel vaak doen. Blijf zelf rustig en ontspannen.
Maak altijd eerst je hond klaar, eerst zijn halsband of tuigje omdoen, zo maak je er een routine van en schep je duidelijkheid, en weet je hond wat te verwachten. Duidelijkheid schept weer veiligheid en voorspelbaarheid. Dan is het jou beurt, maak jezelf klaar. Soms kan het ook helpen om een plaatstraining in te zetten, zodat je hond niet heen en weer gaat trippelen omdat jij je nog moet aandoen. Dit zorgt anders weer voor enorm veel opwinding.
Reageert je hond al bij het aandoen van je schoenen of jas? Doe deze eens wat vaker aan en ga weer ontspannen in de zetel zitten en doe deze na een tijd weer uit. Zo koppel je de vertreksignalen waar je hond de wandeling mee heeft gelinkt los. Dit kun je ook toepassen met het nemen van de halsband, lijn…. Het is perfect normaal dat je hond enthousiast wordt bij het zien van zijn lijn, het zorgt wel weer voor extra opwinding en een schep in de stress-emmer.
Bij de oefeningen kun je de target training vinden. Oefen de oefeningen altijd los van de effectieve wandelmomenten. De target oefening helpt om meer structuur aan te bieden, wat weer zorgt voor meer duidelijkheid en meer ontspanning. Ook het wachten aan de deur of auto helpt om de spanning laag te houden. Deze oefening staat onder ”koffer oefening” bij de life skills in de verdere module.
Misschien wandelde je tot hier steeds met een korte lijn, moest je hond vaak volgen en was er geen of weinig ruimte om te snuffelen. Snuffelen zorgt ervoor dat je hond belangrijke info over de omgeving tot zich kan nemen. Dit zorgt voor een veiligheidsgevoel bij je hond. Los daarvan ga je wandelen voor je hond toch? Om hem te ontspannen? Of doe jij het enkel voor jezelf, om aan je conditie te bouwen bv, of de spanning van het werk even los te laten? Dan ga je best er even alleen op uit!
Ook je hond heeft ontspanning nodig. Het is enorm vermoeiend voor je hond om constant naast je te wandelen, steeds maar op de begeleider te moeten letten… Snuffeltijd is enorm belangrijk! Laat dit ook toe waar het mogelijk is! En zorg dat je wandeling voor 80% hieruit bestaat. De lange lijn is hier een goede tool voor!
Verbeterde mentale gezondheid:
Een snuffelwandeling kan helpen bij het verminderen van stress en angst bij je hond.
Fysieke activiteit:
Een snuffelwandeling biedt ook lichaamsbeweging, het is niet alleen nodig om zoveel mogelijk km te maken om je hond de nodige fysieke activiteit aan te bieden, maar ook ruimte te laten voor mentale uitdagingen en ontspanning.
Versterken van de band met je hond:
Als je jouw hond meeneemt op een snuffelwandeling, geef je deze de kans om te snuffelen en de wereld om hem heen te verkennen. Dit zorgt weer voor meer vertrouwen in jouw als begeleider.
Stimulatie van de zintuigen:
Een snuffelwandeling biedt de kans om nieuwe geluiden, geuren en indrukken te ervaren, wat kan helpen bij het stimuleren van de zintuigen en een positieve ervaring in de rugzak van je hond te stoppen.
Hou daarbij rekening met de tips hieronder om het tot een succesvolle ervaring te maken voor beide.
Bekijk je routine en structuur eens, en beantwoord deze vragen