Hoe start je de wandeling

Ontspannen wandelen begint met de juiste uitrusting. In een van de volgende modules gaan we de uitrusting dan ook bespreken.

Wat is er verder nog belangrijk om zo ontspannen mogelijk te wandelen?

Ontspannen gaan wandelen, begint al bij de voordeur. Bij sommige honden begint dat al eerder, namelijk in huis, zeker bij honden die al buitengewoon enthousiast reageren bij het zien van de lijn bv. De spanning die zich hier opbouwt, pak je mee op je wandeling. Denk even terug aan de stress-emmer en trigger stacking.

Je geeft je hond best een half uurtje vooraf geen prikkels meer, eventueel kan hij even snuffelen in zijn snuffelmat, lickimat, of even lekker kauwen. Ga zeker niet enthousiast en met een hoge stem je hond opjutten ”GA JE MEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE” dit is iets wat we onbewust toch heel vaak doen. Blijf zelf rustig en ontspannen.

Maak altijd eerst je hond klaar, eerst zijn halsband of tuigje omdoen, zo maak je er een routine van en schep je duidelijkheid, en weet je hond wat te verwachten. Duidelijkheid schept weer veiligheid en voorspelbaarheid. Dan is het jou beurt, maak jezelf klaar. Soms kan het ook helpen om een plaatstraining in te zetten, zodat je hond niet heen en weer gaat trippelen omdat jij je nog moet aandoen. Dit zorgt anders weer voor enorm veel opwinding.

Reageert je hond al bij het aandoen van je schoenen of jas? Doe deze eens wat vaker aan en ga weer ontspannen in de zetel zitten en doe deze na een tijd weer uit. Zo koppel je de vertreksignalen waar je hond de wandeling mee heeft gelinkt los. Dit kun je ook toepassen met het nemen van de halsband, lijn…. Het is perfect normaal dat je hond enthousiast wordt bij het zien van zijn lijn, het zorgt wel weer voor extra opwinding en een schep in de stress-emmer.

Bij de oefeningen kun je de target training vinden. Oefen de oefeningen altijd los van de effectieve wandelmomenten. De target oefening helpt om meer structuur aan te bieden, wat weer zorgt voor meer duidelijkheid en meer ontspanning. Ook het wachten aan de deur of auto helpt om de spanning laag te houden. Deze oefening staat onder ”koffer oefening” bij de life skills in de verdere module.

De Snuffelwandeling, een andere manier van wandelen.

Misschien wandelde je tot hier steeds met een korte lijn, moest je hond vaak volgen en was er geen of weinig ruimte om te snuffelen. Snuffelen zorgt ervoor dat je hond belangrijke info over de omgeving tot zich kan nemen. Dit zorgt voor een veiligheidsgevoel bij je hond. Los daarvan ga je wandelen voor je hond toch? Om hem te ontspannen? Of doe jij het enkel voor jezelf, om aan je conditie te bouwen bv, of de spanning van het werk even los te laten? Dan ga je best er even alleen op uit!

Ook je hond heeft ontspanning nodig. Het is enorm vermoeiend voor je hond om constant naast je te wandelen, steeds maar op de begeleider te moeten letten… Snuffeltijd is enorm belangrijk! Laat dit ook toe waar het mogelijk is! En zorg dat je wandeling voor 80% hieruit bestaat. De lange lijn is hier een goede tool voor!

Voordelen van een snuffelwandeling

Verbeterde mentale gezondheid:

Een snuffelwandeling kan helpen bij het verminderen van stress en angst bij je hond.

Fysieke activiteit:

Een snuffelwandeling biedt ook lichaamsbeweging, het is niet alleen nodig om zoveel mogelijk km te maken om je hond de nodige fysieke activiteit aan te bieden, maar ook ruimte te laten voor mentale uitdagingen en ontspanning.

Versterken van de band met je hond:

Als je jouw hond meeneemt op een snuffelwandeling, geef je deze de kans om te snuffelen en de wereld om hem heen te verkennen. Dit zorgt weer voor meer vertrouwen in jouw als begeleider.

Stimulatie van de zintuigen:

Een snuffelwandeling biedt de kans om nieuwe geluiden, geuren en indrukken te ervaren, wat kan helpen bij het stimuleren van de zintuigen en een positieve ervaring in de rugzak van je hond te stoppen.

Hou daarbij rekening met de tips hieronder om het tot een succesvolle ervaring te maken voor beide.

Tips voor een ontspannen wandeling

 • Ga zo rustig mogelijk de deur uit en, nu is het tijd voor je hond. Zit niet op je gsm! Kijk wat je hond doet.
  Hij mag blijven staan om te kijken, of wat te snuffelen. Strooi meteen wat voertjes op de grond, zodat hij niet meteen al in de lijn gaat hangen. Hiermee haal je ook de focus af de omgeving. Dit is een fijne starter van je wandeling! Maak hier een gewoonte van.

 • Kies kritisch de wandelomgeving uit. Misschien moet je wel de wagen pakken en een eind rijden om een prikkelarme omgeving te vinden voor je hond.

 • Volg je hond in zijn tempo. Wil hij snuffelen? Dan blijf je even staan wachten. Geef hem deze snuffeltijd, snuffelen ontspant je hond, en zorgt er voor dat hij minder zijn ogen zal gebruiken maar wel zijn neus. Dit helpt een uitval en trekken aan de lijn te voorkomen.

 • Wandel de eerst keer max 20 minuten. Tien minuten heen en tien minuten
  terug. Een snuffelwandeling is nieuw en voor beiden de eerste keer even wennen. Pas de tijd ook aan, aan het type omgeving.

 • Waarom maximaal 20 minuten? Voor de eerste keer zijn dat genoeg ervaringen
  en snuffelen kost heel veel mentale energie en eigenlijk leest hij in die tijd een heel boek!

Bekijk je routine en structuur eens, en beantwoord deze vragen

 • Hoe verloopt de start
 • Is er ruimte om te wandelen
 • Hoe ziet je wandeling er nu uit
 • Wat ga je na deze les aanpassen