Heupgordel

Het belang van een goede uitrusting.

Ontspannen wandel start met de juiste uitrusting. Zowel voor jezelf als voor jouw hond is het belangrijk dat je goede stevige materialen gebruikt, biothane lijnen zijn oersterk, een goed y-tuig geeft je hond de nodige ondersteuning en voorkomt blessures en een degelijke heupgordel zorgt voor meer veiligheid. In deze lessen gaan we er dieper op in.

De Heupgordel

Een heupgordel draag je tijdens het wandelen met de hond. Het geeft je extra steun en de nodige veiligheid. De lijn kan nooit uit je handen vallen. Op je heupen zit ook meer kracht dan in je handen. Je kunt letterlijk in je heupgordel gaan hangen en je hielen in de grond verankeren.


Het voordeel van een heupgordel is dat je je handen kunt gebruiken als extra hulpmiddel tijdens het wandelen. Er zijn tegenwoordig diverse gordels op de markt.  De doelstelling van een heupgordel is dat je deze op de heupen draagt i.p.v. je onderrug. Dit verkleint de kans op rugblessures. Zeker bij sterke honden is het dragen van een heupgordel waar je door middel van een musketon of haak je lijn op kunt vastklikken. Je hebt zo een extra veiligheid, de lijn kan niet uit je handen glippen, en je staat steviger bij een uitval.

Je hebt hierbij ook je handen vrij om je hond goed te kunnen sturen, en je niet in de knoop raakt met je lange lijn. Het is dus niet de bedoeling dat je handen in je zakken verdwijnen! Te allen tijde heb je beide handen aan de lijn.

Er zijn verschillende heupgordels op de markt die geschikt zijn voor het wandelen met je hond. Hier zijn enkele dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van een heupgordel:

  1. Comfort: De heupgordel moet comfortabel zijn om te dragen, vooral als je lange wandelingen maakt. Zoek naar een gordel met gewatteerde banden en een verstelbare tailleband
  2. Veiligheid: Zorg ervoor dat de heupgordel een stevige gesp heeft die niet gemakkelijk loskomt, vooral als je hond groot en sterk is. Controleer ook of er een bevestigingspunt is voor een riem om je hond aan vast te maken.
  3. Duurzaamheid: De heupgordel moet duurzaam zijn en bestand zijn tegen slijtage en scheuren, vooral als je vaak wandelt met je hond. Kijk naar gordels die zijn gemaakt van stevige materialen zoals nylon of neopreen.
  4. Opslagruimte: Sommige heupgordels hebben zakken of vakken waar je kleine spullen zoals sleutels, telefoon of snacks in kunt bewaren.

Twijfel jij bij het kiezen van een goede heupgordel? Vraag me gerust om extra advies.