Harnas of vaste band

De juiste uitrusting voor je hond

Het harnas

Zoals je in de vorige les kon lezen, valt of staat ontspannen wandelen met het juiste gerief. Door je hond te voorzien van een goed tuig en lange lijn, gaat je hond meer ontspanning ervaren en ervaart hij de wereld als een fijne plek. Ook zorgt een goed tuig voor minder wrijving wat weer zorgt voor minder frustratie of irritatie.

De voorkeur gaat uit naar een Y- tuig. Dit type tuig zorgt ervoor dat de schouderbladen vrij liggen en dat er in de halsregio niets kan worden afgeklemd. Bij een goed tuig kunnen diverse punten worden afgesteld, en kan de maat van het tuig zo perfect worden afgesteld op jouw hond. Ook voor honden die trekken aan de lijn, zit een y- tuig het prettigst. Er wordt hier zo min mogelijk druk uitgeoefend op het hondenlijf, en wordt de kwetsbare halsregio niet constant onder druk gezet. Ook bij een tuig zijn er enkele dingen om rekening mee te houden, zo mag deze niet te kort aan de voorpoten zitten, of te hoog in de hals of te kort op de rug. Laat je dus bijstaan bij het kiezen van een goed tuig. Tuigen als k9 laat je beter hangen in de winkelrekken, ook tuigen die bijeen trekken bij druk laat je best lekker hangen in de winkelrekken. Deze tuigen zijn verre van ergonomisch en belemmeren vaak de beweging van het hondenlijf. Wat weer kan leiden tot kwetsuren.

Kies bij voorkeur ook voor een tuig dat gewatteerd is, dit geeft minder wrijving, en zorgt voor een prettiger gevoel bij je hond. Kies ook de juiste maat. Laat je hierbij adviseren door een professional. We hebben zelf een goede ervaring met Rene, van https://www.renespetsupplies.com/. De tuigen worden per hond persoonlijk gemeten en ontworpen wanneer je dat wenst. Ook de tuigen van het merk Anny-x behoren tot onze favorieten.

Y-tuig van Zero DC

Anny x harnas
Anny-x harnas

Verkies je zelf eerder een halsband, zorg ook hier ervoor dat het niet uit snijdend materiaal bestaat. Ook hoort de halsband goed aan te sluiten, je zou als het ware net een vinger er tussen moeten kunnen steken. Ik adviseer echter bij honden die trekken echt wel een tuig. Door de constante druk op de nek kunnen gevoelige delen in de hals beschadigd raken. Zeker bij jonge honden is een halsband uit den boze.

Heb jij een hond die extreem sterk is, kies dan voor een harnas die een extra bevestigingspunt heeft vooraan. Als je een lijn voorziet met twee musketons, dan kan jij je hond dubbel aanlijnen en kan hij je niet omver trekken.

Op de tekening hieronder zie je welke gevoelige delen er zich bevinden in de halsregio van je hond, en waarom een tuig beter is voor je hond dan een halsband. Laat die strop en sliplijnen zeker achterwege!

Waarom wij niet werken met een ”Sliplijn”.

Een sliplijn, ook wel een slipketting genoemd, is een hondenriem die strakker wordt wanneer er druk op wordt uitgeoefend, zoals wanneer een hond trekt of uitvalt. Het is belangrijk om te begrijpen dat het gebruik van een sliplijn voor een hond die uitvalt niet alleen ineffectief kan zijn, maar ook schadelijk kan zijn voor de hond.

Het gebruik van een sliplijn kan bij de hond meer opwinding en angst veroorzaken, waardoor het gedrag van de hond alleen maar erger wordt. De hond kan proberen te ontsnappen door nog harder te trekken, waardoor het risico op verwondingen toeneemt.

Een sliplijn kan ook schade aanrichten aan de hals van de hond. Bij het uitvallen trekt de hond aan de riem, waardoor de sliplijn strakker wordt en druk uitoefent op de hals van de hond. Dit kan leiden tot schade aan de luchtwegen, de keel, het strottenhoofd en de nek van de hond. Langdurig gebruik van een sliplijn kan permanente schade veroorzaken en kan het risico op verstikking en wurging vergroten.

In de groepslessen leggen we vooral de focus op het maken van positieve associaties met de spannende trigger van jouw hond, i.p.v. de situatie nog negatiever te maken d.m.v. het toedienen van een correctie. De lessen verlopen dan ook volledig Force Free.

Scroll naar boven