De stressemmer

Trigger stacking

In de vorige les hadden we het al over stress. Bij stress horen ook bepaalde stofjes die ervoor zorgen dat je hond gaat reageren. Als een hond wat spannend, zowel positief als negatief ervaart, maakt het lichaam adrenaline aan. Dit stofje zorgt er voor dat het lichaam een signaal krijgt om in actie te schieten, razendsnel kan gaan reageren, vaak om te kunnen overleven.

Naast Adrenaline dat trouwens snel weer zakt als het “gevaar” geweken is, komt ook het stofje Cortisol vrij. Cortisol daarentegen zorgt ervoor dat het lichaam nog even in een alerte staat blijft, na een bedreigende situatie. Dit stofje blijft meerdere uren aanwezig in het hondenlichaam. Zelfs wel 72 uur! Als je hond dus iedere wandeling, 3 x per dag 6 keer uitvalt, krijg je al een beter beeld wat er in dat lijf nu aan de hand is. De prikkels stapelen zich op, zijn stress-emmer raakt overvol en dit zorgt voor de explosieve reactie bij het zien van bepaalde enge prikkels.

Je begrijpt nu ook waarom rust en hersteltijd zo belangrijk is.

We kunnen de stress-emmer denkbeeldig voorstellen als een daadwerkelijke emmer, al hangt grootte deze emmer af van hond tot hond. Iedere hond is anders en gaat anders met enge prikkels om. Het ‘formaat’ van deze emmer is dan ook wisselend.

Alleen door rust, kun je het niveau van de stress-emmer doen dalen. Hoe groot de “Stress emmer” is, verschilt van hond tot hond. De een heeft formaat koffie kop, de andere een grote kuip. Het hangt dus per hond af hoe hij omgaat met de verschillende prikkels en met de hoeveelheid prikkels die op hem afkomen.

Als we het hebben over stress, betekent dit echter niet alleen maar nare ervaringen of situaties. Zowel positieve stress als negatieve stress doen een schep in de emmer. Hoe voller de stress-emmer, hoe heftiger de hond kan reageren. Het is heel belangrijk om eens goed naar je hond te kijken, en uit te pluizen wat zijn emmer doet vullen.

De stressemmer.
Trigger stacking.
Trigger A kan bv een dicht vallende deur zijn, Trigger B de buurhond die plots hard blaft, Trigger C een bromfiets etc…
De prikkels die binnenkomen bij je hond stapelen zich op. Is er geen tijd voor herstel dan loopt de stress-emmer over met een uitval tot gevolg. Ook zorgt een volle stress-emmer ervoor dat je hond hyperactief gedrag kan gaan vertonen.

Leer je hond kennen! Wat zorgt ervoor dat de stress-emmer van je hond zo vol steekt?

Beantwoord deze vragen.

  • Wat vindt hij spannend?
  • Waar heeft hij moeite mee
  • Reageert hij iedere keer even heftig
  • Welke stresssignalen laat hij zien

Bij lesmaterialen bovenaan, in deze les, kun je een handige pdf met enkele stress signalen vinden.