De koffer oefening

Deze oefening is de basis van je ontspannen wandeling. Hoe meer structuur en duidelijkheid je kunt bieden aan je hond, hoe meer ontspannen deze zal zijn. Begin dus iedere wandeling, of deze nu van thuis uit start of met de wagen op deze manier.

Je hond krijgt zo de kans om al de prikkels en geuren in zich op te nemen, vanuit zijn veilige koffer/bench (voordeur, tuinhek…). Het voorkomt onveilig situaties als, uit de auto springen en de weg over lopen bv of door de voordeur glippen in al zijn enthousiasme. Zorg dat je hond kan wachten tot jij zegt dat de situatie veilig genoeg is om uit de auto te komen, of door de deur te wandelen.

Je oefent dit best thuis al met de wagen in de garage of in de tuin. Gebruik de voordeur, tuinhek… ook om mee te oefenen. Honden leren context gebonden, je gaat dus iedere oefening in zoveel mogelijke verschillende omgevingen en situaties moeten gaan oefenen.

TIP: Zouden we meteen starten met de wandeling in al zijn enthousiasme (lees spanning), schiet de hond vaak meteen in de lijn, en verlies je het contact volkomen. Je hebt geen tijd om zelf de situatie in te schatten of om te kijken of er naderende prikkels zijn. Misschien staat er om de hoek wel een hond!

Door ervoor te zorgen dat je bij de start van de wandeling al in contact staat, zal je wandeling al een pak minder stressy verlopen. De eerste spanning is er vanaf bij je hond. Jij hebt kunnen scannen of er enge prikkels in de beurt zijn, en hoe je deze kan gaan vermijden. Je hond krijgt de kans om de omgeving te verkennen vanuit zijn veilige bubbel.

De uiteindelijke oefening gaat er zo uit zien:

  • Koffer/deur gaat open
  • Hond wacht netjes op het commando dat de buurt veilig is
  • Jij geeft de cue ok of uit, nadat je hebt gekeken of er geen naderende prikkels zijn.
  • Hond krijgt een hand vol voer op de grond (dit zorgt ervoor dat jij rustig de koffer kan dichtmaken, en hij vliegt niet meteen vol in de lijn). Je hond gaat met zijn snuit naar beneden en dit doorbreekt het patroon van meteen te gaan scannen naar eventuele triggers. je verlegd hiermee de focus op de omgeving.
  • Je vraagt een plaats of eventueel oogcontact.
  • Wandeling start in rust en met aandacht

Dit is in de ideale situatie uiteraard!

De oefening verloopt in 3 fasen. De koffer oefening is een combinatie van wacht, de snuffel, oogcontact. De snuffel en oogcontact kun je vinden in de volgende lessen.

Je leert eerst alles apart aan en dan giet je het samen in 1 oefening!

Eerst leer je alle oefeningen aan in huis zonder prikkels, dan voeg je inhuis meer afleiding toe, dan pas neem je de oefeningen mee naar buiten.

De wacht

Stap 1 In huis de wacht of blijf aanleren.

  • Laat je hond met behulp van iets lekkers zitten.
  • Laat hem het lekkers zien.
  • Tel tot 2, als hij blijft zitten, geef je hem het lekkers.

Herhaal dit 10x achtereen.

Stap 2 Nu gaan we er een cue aan koppelen

Herhaal bovenstaande weer 10 x, maar nu met de cue eraan gekoppeld.

  • Koppel er de cue wacht of blijf aan, als je hond na enkele herhalingen de oefening beet heeft.

Bouw dit geleidelijk aan op tot jij enkele stappen achteruit kunt zetten. Als bovenstaande na enkele dagen oefenen heel goed gaat, ga jij er een beweging aan toevoegen. Je stapt met een voet achteruit, en meteen weer terug! En beloon je hond uitvoerig als hij blijft zitten.

Loop ook telkens naar hem toe om te belonen. Anders loop je het risico dat je hond zal opstaan. Probeer te bereiken dat jij 3 tot 4 stappen achteruit kunt zetten, je enkele tellen kunt wachten om dan weer naar je hond toe te lopen.

stap 2
Oefen als dit in huis en tuin goed gaat, in de auto. Dit ziet er dan als volgt uit.

Bouw de tijdsduur weer op vanaf 2 s naar….

  • Laat je hond de wagen (bench,koffer) ingaan en zeg je commando in
  • Vraag een blijf of wacht. Tel 2 s
  • Hond mag als beloning uit de wagen, zeg cue uit
  • Snuffel, hand voer strooien op de grond, naast de wagen
  • Hond weer in de koffer vragen, in

Bouw het wachten in de auto geleidelijk aan op. Net zoals je de oefening hebt aangeleerd binnenshuis en in de tuin met meer afleiding.

Ga niet in gevecht met je hond als deze eerder eruit komt, laat hem uit de wagen maar vraag meteen weer een in en beloon de in. Dus in dit geval geen voer op de grond als beloning.

Oorzaak als je hond te vroeg uit de wagen springt: Dit wil vaak zeggen dat je te lang gewacht hebt, te snel bent gegaan met de tijdsduur op te bouwen, of inhuis nog niet 100% lukte met afleiding. Hij snapt de oefening dan nog niet helemaal.

Stap 3
Herhaal bovenstaande oefening en maak de sessies geleidelijk langer. Als de hond een paar tellen zit en wacht in de koffer, kun je een paar stappen bij hem vandaan doen. Ga niet gelijk te ver, zet hem op voor succes door telkens 2 sec langer de beloning uit te stellen. Loop naar hem toe en vraag hem uit de auto.

In de volgende les zie je een filmpje over hoe jij de wacht thuis kunt aanleren.

Veel succes!