Basiskennis

Interpreteren van Lichaamstaal

Lichaamstaal bij honden is een heel belangrijk onderdeel waar nog veel bewustwording rond mag worden gecreëerd, vandaar dus deze gratis cursus! Veel gedragsproblemen en vervelende situaties ontstaan namelijk door miscommunicatie. Grommen wordt nog vaak gezien als iets wat we vooral niet mogen accepteren, maar… net dat grommen zorgt ervoor dat er minder hondenbeten kunnen voorvallen. Grommen is een afstand vragend communicatie middel. Gaan we hier bijvoorbeeld niet op in dan mag je een beet verwachten.

Mijn honden en ik hebben maar een blik nodig om elkaar aan te voelen, zo weet ik bijvoorbeeld als ze achter wat aan willen gaan jagen, door de spierspanning in het oog te houden, door ze dan tijdig uit deze focus te halen voorkom ik dat ze achter een ree of konijn aangaan.

Op de hondenschool leren we voornamelijk communiceren met onze honden, met woorden. De Nederlandse taal is voor onze honden eigenlijk geen gegeven. Ze reageren vooral op de intonatie in je stem en je lichaamstaal of houding die daarbij toont.

Communicatie zonder woorden

Honden communiceren voornamelijk via hun lichaamstaal met hun omgeving. Het lijf van de hond bestaat uiteraard uit een staart, kop, oren, ogen, bek, poten, het zijn buiten lichaamsdelen ook een goed hulpmiddel om je hond te lezen!

Staart: Een kwispelende staart duidt vaak op vreugde, maar een extreem hoge staart die ook nog strak kwispelt, wijst op opwinding en spanning, terwijl een lage of tussen de benen geklemde staart angst kan aangeven. Een hond die kwispelt, is dus niet altijd vriendelijk.

Oren: Opgeheven oren kunnen nieuwsgierigheid of alertheid tonen, terwijl platliggende of naar achteren gerichte oren angst of stress kunnen betekenen.

Lichaamshouding: Een ontspannen houding met een losse, kwispelende staart en open mond wijst op comfort en speelsheid. Gespannenheid, verstijving of terugtrekken kan angst of ongemak weergeven.

Gezichtsuitdrukkingen: Een ontspannen mond, met eventueel zichtbare tanden, duidt vaak op een vrolijke gemoedstoestand. Gegrom of gegromde lippen kunnen waarschuwingssignalen zijn.

Bij het interpreteren van lichaamstaal is het belangrijk om naar het geheel te kijken, kijk dus niet enkel naar de stand van de oren, maar vooral hoe de algehele houding is. Je kunt er eigenlijk vanuit gaan dat, gespannen en strak wijst op spanning en vraagt om ruimte en los en wiebelig wijst op vrolijkheid en vriendelijkheid.

Gedragsinterpretatie

Gapen, Hijgen, Likken: Dit zijn vaak stresssignalen. Ze kunnen aangeven dat je hond zich ongemakkelijk voelt in de situatie.

Strekken en Krabben: Deze handelingen kunnen duiden in sommige gevallen duiden op spanning of onrust.

Borstelen: Is geen teken van agressie, maar duidt op opwinding of spanning. Net zoals wij kippenvel kunnen krijgen bij een emotie.

Kalmerende Signalen: Als je hond kalmerende signalen vertoont, geef hem dan ruimte en respecteer zijn grenzen. Forceer geen interactie als hij zich ongemakkelijk voelt.

Stille communicatie

Tijdens een consult waar mijn cliënt wilde werken aan een betere band met haar hond, werd de subtiele communicatie van het lichaam erg duidelijk. Bella, de Golden Retriever, begon steeds vaker weg te lopen of zelfs een zekere terughoudendheid te tonen wanneer haar eigenaar haar riep. Met wanhoop nam de eigenaar contact met me op. Tijdens de begeleiding werd het helder waarom Bella liever wegging dan terug te komen wanneer ze geroepen werd.

Ze werd namelijk vaak boos als Bella, die bovendien midden in haar puberteit zat, niet reageerde op het commando om terug te komen. Bella had de opdracht om terug te komen gekoppeld aan de boze reacties en lichaamstaal van haar eigenaar.

Een ander voorbeeld is dat van Holly. Holly was niet bepaald een knuffelhond. Ze zocht vaak de verste hoek in huis op en zat altijd aan de andere kant van de bank. Na een gesprek met haar eigenaar kwam naar voren dat de eigenaar veel verdriet en boosheid met zich meedroeg. Ze ging door een moeilijke periode van afwijzing en had zichzelf afgesloten van de wereld. De hond diende hierbij als een spiegel. Door aan haar eigen problemen te werken, weer open te staan voor de wereld en vriendschappen, groeide op een wonderbaarlijke manier ook haar band met haar hond. Holly zocht haar eigenaar steeds vaker op, legde vaker haar hoofd op schoot en vroeg steeds vaker om affectie. De negatieve energie en gesloten lichaamstaal van mijn cliënt zorgden er onbewust voor dat de hond afstand nam.

Honden zijn erg goed in het lezen van menselijke lichaamstaal en kunnen onze acties en bewegingen interpreteren als signalen van onze emoties en bedoelingen. Direct oogcontact kan bijvoorbeeld als confronterend en intimiderend worden gezien door veel honden, terwijl het naar de zijkant draaien kan helpen om ze op hun gemak te stellen . Honden zijn ook gevoeliger voor beweging en lichaamshouding dan voor verbale aanwijzingen, dus het is belangrijk om te weten hoe we ons bewegen en gedragen in hun buurt . Door ons bewust te zijn van onze lichaamstaal en bewegingen, kunnen we onze harige vrienden helpen zich meer op hun gemak en ontspannen te voelen.

Honden zijn erg goed in het lezen van menselijke lichaamstaal en kunnen onze acties en bewegingen interpreteren als signalen van onze emoties en bedoelingen. Honden zijn ook gevoeliger voor onze energie en lichaamshouding dan voor verbale aanwijzingen, dus het is belangrijk om te weten hoe we ons bewegen en gedragen in hun buurt. Door ons bewust te zijn van onze lichaamstaal en uitstraling, kunnen we de hond helpen zich meer op hun gemak en ontspannen te voelen.

Jouw stemming heeft dus rechtstreeks invloed op hoe je je lichaam draagt en wat je non-verbaal communiceert. Als je van streek bent, zijn je spieren gespannen of is je voorhoofd gerimpeld. Een goede houding straalt zelfvertrouwen uit, terwijl een slechte houding iemand verlegen of nerveus doet lijken. Je kunt bepaalde emoties veinzen door simpelweg je lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen te veranderen om weer te geven wat je wilt overbrengen. Je hond prikt uiteraard zo door die bubbel heen, maar door het steeds vaker te proberen, ga je uiteindelijk wel die zelfvertrouwen en rust uitstralen!

De reactie van je hond op een bepaalde gebeurtenis, persoon of ding kan worden beïnvloed door jouw fysieke en emotionele reactie. Wanneer je geconfronteerd wordt met een situatie die jou zorgen baart, visualiseer dan het beste scenario en zorg ervoor dat jouw lichaamstaal weergeeft hoe je zou willen dat je hond reageert.

Bijvoorbeeld, als je een hond hebt die blaft en naar andere honden uitvalt, terwijl ze aan de lijn zit en je ziet een hond in de verte naderen, visualiseer dan dat jouw hond rustig langs de andere hond loopt zonder problemen. Enkel de gedachte om zonder gedoe voorbij te kunnen lopen gaat ervoor zorgen dat je schouders en armen ontspannen. Dit op zijn beurt vermindert wat spanning op de lijn, wat kan helpen je hond te laten ontspannen die normaal aan de lijn reageert.

Je hond merkt subtiele veranderingen in jouw stemming op basis van kleine verschuivingen in je lichaamstaal en kan die energieveranderingen beginnen te weerspiegelen.

Je hond kan je als een open boek lezen. Honden zijn experts geworden in het lezen van onze lichaamstaal en het oppikken van aanwijzingen uit onze emoties. Wat indrukwekkend is aan onze honden is hun inherente vermogen om de betekenis van sociale signalen in ons, een andere soort, te begrijpen. Studies hebben aangetoond dat honden beter presteerden bij tests van sociale cognitie bij het lezen van menselijke lichaamstaal dan onze nauwste primatenverwanten, de chimpansees, en zelfs in eerste instantie beter scoorden dan menselijke peuters.

Het vermogen van onze honden om te begrijpen hoe we ons voelen is een van de redenen waarom we zo’n speciale band met hen hebben, maar het is ook iets waar we ons bewust van moeten zijn om onze honden te helpen slagen. Onze emoties en lichaamstaal kunnen een effect hebben op het gedrag van onze hond.

Wist je trouwens dat 55% van communicatie komt vanuit je lichaamstaal en niet vanuit je woorden? Hoe bewust ben jij van je houding? En dat die lichaamstaal heel veel invloed heeft op je relatie met andere mensen en ook op die met je hond.