Ontspannen Wandelen

Welkom in deze cursus, ontspannen wandelen. Deze cursus omvat modules, opgesplitst in lessen, sommige lessen bevatten beeldmateriaal of handige pdf’s. Dit kun je zien bij het tabje materiaal bij die les.

 

Wist jij dat ontspannen wandelen al binnenshuis start? Met de juiste uitrusting, de juiste mind set, en de juiste life skills die je kan inzetten start je de wandeling al in de juiste toon! Je leert later waarom dat zo is.

Neem je tijd om door deze cursus te gaan, werk alle lessen in volgorde af, sta stil bij de inhoud, en reflecteer het even op jullie situatie. Maak een lijstje van issues waar jullie tegenaan lopen met je hond, en bekijk dit kritisch? Zijn je verwachtingen realistisch? 

Ontspannen wandelen start met de juiste uitrusting, kennis van stress signalen en hoe stress te herkennen en de daarbij horende lichaamstaal van honden. Management is een belangrijk onderdeel in het streven naar ontspannen wandelen. 

In deze cursus leer je, enkele overlevingsstijlen van de hond en hoe deze te herkennen, life skills die je helpen om eventuele uitvallen te gaan voorkomen en hoe je uiteindelijk zelf een oefensessie kunt gaan opzetten.

In de komende weken ben ik je coach en klankbord, ik ga je leren hoe bepaalde signalen op te pikken van je hond door te kijken naar zijn lichaamstaal en hoe jij hier het best mee kunt omgaan. Ik leer je welke reddingsboeien je kan uitgooien in moeilijke situaties en het allerbelangrijkste, hoe uitvallen te voorkomen.

Naast al deze dingen gaan we aan de slag met aandachtoefeningen, lijntechnieken, en nog veel meer. Zodat jij en je hond nu echt samen (leren) wandelen in plaats van dat jij achter je hond aanhobbelt.

Ik wens jullie veel leerplezier en veel ontspannen wandelingen!

Liefs,

Sabrina

 

Loop je ergens vast, aarzel dan zeker niet om me even te contacteren, ik help je graag weer op weg.

Intro

Het enige dat je wilt is, ontspannen wandelen met je hond. Maar zodra ze een andere hond of persoon zien, begint je hond  hysterisch te blaffen, waardoor je ze moet wegslepen. Een reactieve hond wil louter zeggen een hond die reageert om een prikkel, dat kan gaan van trekken aan de lijn, blaffen, fixeren, plat gaan liggen….

Reactieve honden zijn niet per se agressieve honden, maar reactiviteit kan leiden tot agressie.

Reactieve honden raken overdreven opgewonden door alledaagse dingen. Ze kunnen trekken, blaffen en grommen, zo gefixeerd op wat hen van streek maakt dat ze moeilijk onder controle te houden zijn.

Een reactieve hond is meestal ook een angstige of onzekere hond. De oorzaken kunnen genetisch zijn, maar zijn vaker het gevolg van een gebrek aan socialisatie, negatieve ervaringen uit het verleden, pijn of frustratie.

 De eerste stap is om te achterhalen wat precies je hond overstuur maakt.  Dit kan een onbekend persoon zijn, andere honden, of beide. Typische situaties omvatten bijvoorbeeld mensen met rare hoeden, mannen met baarden, andere honden en kinderen tot bepaalde geuren zoals die van wild of net andere honden.

Sommige honden reageren op deze dingen in alle situaties, terwijl anderen alleen in bepaalde situaties reactief zijn. Sommige honden kunnen bijvoorbeeld goed omgaan met andere loslopende honden, maar worden reactief wanneer ze aan de lijn zijn (dit wordt “lijnreactiviteit” genoemd) de emotie hieronder is frustratie. Andere honden zijn misschien eerder geneigd om reactief gedrag te vertonen in drukke of volle ruimtes, of tijdens avondwandelingen (Bij schemering zijn de meeste honden alerter).

Nadat je de triggers hebt geïdentificeerd, probeer je ze te vermijden terwijl je aan een trainingsplan werkt. Je wilt niet dat het gedrag een gewoonte wordt. “Loop je hond uit wanneer anderen niet buiten zijn, en vermijd hondenparken,” Dit is je uitdovingsfase.

Het onderdompelen van je hond in situaties waarin ze zich niet op hun gemak voelen, zal hun angst vergroten en hun gedrag mogelijk verergeren.  

Onthoud dat je hond niet met alle mensen of honden vrienden hoeft te worden.

De volgende stap in de cursus, en in je training, is Counterconditioning. Vermijden is natuurlijk geen permanente oplossing, je kunt niet eeuwig verstoppertje gaan spelen met de wereld.

Counterconditioning is belangrijk omdat we zo de triggers van je hond minder eng gaan maken, we gaan er dus voor zorgen dat we ook op lange termijn resultaat gaan opmerken. De Life Skills in deze cursus zorgen ervoor dat je hond om kan met stressvolle situaties.