Life Skills

Aan de slag!

We kunnen nu bijna aan de slag! In deze module leg ik je de basis technieken uit die ervoor gaan zorgen dat je weer meer aandacht krijgt op je wandeling, hoe je het uitvallen kunt gaan voorkomen en wat te doen in een lastige situatie!

Life Savers

Life skills zijn oefeningen of handelingen die er voor gaan zorgen dat je hond weet hoe hij in bepaalde situaties kan handelen i.p.v. te kiezen voor uit te vallen. Het zijn handige tools die je uit benarde situaties houdt. Als het ware reddingsboeien die je kan uitgooien!

We gaan dus aan de slag om door middel van deze life skill oefeningen, nieuw gedrag bij de hond aan te leren. Door de afgelopen twee weken de wandel omgeving van je hond te managen heb je als het ware ruimte vrij gemaakt in zijn brein voor nieuw gedrag. Als het goed is ben je op snuffelwandeling getrokken, heb jij ingezet op het vermijden van triggers, en is het nu tijd om de life skills erbij te gooien!

Stel jezelf altijd de vraag bij ongewenst gedrag; wat wil ik dan wel zien? We gaan dus alternatief gedrag aan leren bij de hond.

Het is van groot belang dat de oefeningen op het tempo van de hond worden aangeleerd. Het aanleren gebeurt altijd in een veilige bekende prikkelarme omgeving. Dit is in huis. Door de context in huis aan te passen, voeg je steeds meer afleiding toe en verhoog je de moeilijkheidsgraad. Doe dit bewust en op tempo van je hond. Afleiding in huis kan zijn, spelende kinderen, gerommel in de keuken, een tweede hond tijdens het trainen. Afleiding wil niet zeggen, vreemde en spannende prikkels. Dit ga je best nog enige tijd vermijden. Oefenen doe je altijd inhuis, in de tuin, ga dan verder naar de voortuin. Lukt dat allemaal zonder al te veel spanning, dan ben je pas klaar om met een helper aan de slag te gaan, en een echte setting te gaan creëren. meteen echte hond erbij. Kies voor een helper die stabiel is, rustig is en zelf niet reactief gedrag vertoont. Je helper hond zal ook niet moeten staren naar jouw hond, dit is een heel belangrijk iets om mee rekening te houden.

Eens de oefeningen binnenshuis perfect verlopen met afleiding, is het tijd om een stap verder te gaan. De tuin! Ook hier start je weer bij nul en voeg je geleidelijk aan steeds meer prikkels toe. Ik heb het hier over dagen en weken! Geef het tijd.

Dan is het tijd om te gaan oefenen in je prikkelarme wandel omgeving. Gaat dit helemaal erg goed en kan je ongeacht of je hond druk aan het snuffelen is een Life Skill in de mix gooien? Dan is het tijd om te gaan trainen in een veilige setting! Dit kan een groepsles zijn of een social walk. Koos jij om zelfstandig aan de slag te gaan, is het een mooie aanvulling om een privé les te boeken of een losse sessie in onze wekelijkse social walks te boeken. Kijk in mijn aanbod voor de juiste data.

Welkom to the fun part! Nu gaan we er echt aan beginnen!