Lichaamstaal bij honden gaat enorm breed! Het spreekt voor zich dat deze cursus slechts een fractie bevat van de signalen dat een hond kan tonen in spannende situaties. Toont je hond kalmerende signalen is dat vaak een teken dat je hond (of vreemde hond) zich ongemakkelijk voelt. Voelt een hond zich ongemakkelijk, ervaart hij uiteraard ook stress, die stress zorgt er weer voor dat er weinig leerervaringen zullen optreden, en dat de hond in een staat van overleven zit.
Afhankelijk van de context waarin jullie je bevinden, bv op de hondenschool, kun je de signalen anders interpreteren. Stel dat je hond op de hondenschool constant staat te piepen, zijn oren plat heeft liggen en hij weinig tot geen aandacht voor je heeft. Dan kan dit zeggen dat je hond overweldigd is, moe en/of gefrustreerd is.
Zie je dezelfde signalen tijdens een ontmoeting of spel met een andere hond, dan geeft je hond waarschijnlijk aan, hier liever niet te zijn. Gaat hij ook nog eens steeds weg uit de situatie, dan is dat je teken om er voor te kiezen de situatie te verlaten.
Een hond communiceert met zijn omgeving om bv afstand te creƫren, afstand te verkleinen en aan te tonen hoe hij zich emotioneel voelt.
Hier zijn wat voorbeelden van hoe honden lichaamstaal gebruiken in verschillende situaties:
Spel: Wanneer honden spelen, kunnen ze lichaamstaal gebruiken om aan te geven dat ze willen spelen. Een uitnodigende houding omvat meestal een speelse buiging met de voorpoten en de staart omhoog, terwijl ze ontspannen bewegingen maken. Ze kunnen hun voorpoten op de grond slaan als uitnodiging om te spelen. Spelboog
Angst of ongemak: Wanneer een hond zich angstig of ongemakkelijk voelt, kan hij signalen van stress vertonen, zoals het terugtrekken van de staart tussen de achterpoten, het vermijden van oogcontact, het likken van de lippen, geeuwen of zichzelf likken. Ze kunnen ook hun lichaam dicht bij de grond houden en proberen te verbergen.
Opwinding: Wanneer een hond blij en opgewonden is, kan hij dit laten zien door middel van lichaamstaal zoals een kwispelende staart, een open bek met een ontspannen uitdrukking, of zelfs springen en rondrennen. Opwinding kan zowel positief als negatief zijn, en zien we ook in lastige situaties of in een situatie waarin je hond onzeker is.
Angst en onzekerheid: Als een hond zich bedreigd voelt, kan hij lichaamstaal gebruiken om dit aan te geven. Dit kan onder meer zijn: het tonen van de tanden, het opzetten van de vacht op de rug (borstelen), een gefixeerde blik, gegrom of zelfs aanvallende bewegingen zoals snauwen of bijten.
Niets in deze cursus mag gedeeld, gekopieerd, herschreven of op andere plekken worden gebruikt.
Geschreven door Holistische honden gedragscoach Sabrina Allegria